Малките общински болници работят на предела на възможностите – така беше

...
Малките общински болници работят на предела на възможностите – така беше
Коментари Харесай

Д-р Неделчо Тотев: Малките болници работят на предела си, няма как да отделят персонал само за COVID |

" Малките общински лечебни заведения работят на лимита на опциите – по този начин беше и при предходната вълна – стигнахме до 30 кревати от 100-те, които имаме. Това по никакъв начин не е малко – на фона на личния състав, който е много сведен, няма искащи да работят. "

Това сподели за БНР ръководителят на Сдружението на общинските лечебни заведения и шеф на МБАЛ Чирпан доктор Неделчо Тотев в коментар за готовността на лечебните заведения за новата вълна на епидемията.

Д-р Тотев акцентира, че въпросът с неналичието на фрагменти е отблъскващ, и че има разлика сред болнични кревати и легла. Той показа, че към този момент болничното заведение в Чирпан е обезпечена с личен състав, лекарства и инсталация.

" Но няма по какъв начин да отделим личен състав единствено за COVID – хора няма, няма и държавна политика за набиране на експерти. Има личен състав в пенсионна и надпенсионна възраст… Една дребна част от лечебните заведения имат инфекциозни отделения, където се лекуват пациенти с ковид ", изясни той.

По думите му, психозата основана към вируса, е довела до това, че лекуването на доста пациенти е потърпевшо. Много от хората с други болести търсят лекарска помощ в извънредно усложнено положение, уточни той.

Относно плана за възобновяване и подкрепяне на общинските лечебни заведения след Коронавирус, доктор Тотев разяснява:

" По незнайни нам аргументи планът се забави – имаме уверения от министъра, че всички лечебни заведения ще получат пари, само че нито знаем какъв % от строително-ремонтните ни действия ще бъдат утвърдени, нито по кое време ще бъдат утвърдени и по кое време ще получим зелена светлина да стартираме действителните поправки. Но, който е виновен за забавянето, да даде доклад на Народно събрание ", прикани той.

Според ръководителя на Сдружението на общинските лечебни заведения опазването на здравето се задъхва. По думите му отделянето на средства за амбулаторен пакет на хората, които се лекуват у дома, би облекчил натиска върху дребните лечебни заведения.

" Добре е като план, но семейните практики не на всички места са добре заети ", изтъкна той.

Д-р Тотев предупреди и за проблем при дребните лечебни заведения с настаняването на деца с ковид, защото няма запас за лекуването им.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР